Egyesületről

https://fb.watch/kEQGPr6_to/

https://fb.watch/kEQzz0LFdu/

https://fb.watch/kEQwtt6CL5/

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FGyongyosVarosBaratiKore%2Fposts%2Fpfbid0qPkAtY5tdEfZo2QnPZzZdkpsCWEo93GcEsK5aTe6fCjjc2umSRaxYwHMktRdNTPQl&show_text=true&width=500

Mátra Konferencia

Részt vettünk a Mátra Konferencián.2023-ban 100 éves évfordulója lesz a város kulturális – és közéletében, a mátrai turizmus alapjainak letételében meghatározó Hanàk Kolos halálának.Tagtársunk Báryné Gál Edit a Mátra Múzeum igazgatójának előadásában elhangzott, hogy a Fő tér 8. tulajdonosa Hanák Kolos volt, háza pedig a város kulturális életének fellegvára volt.A Baráti Kör irodája a Fő tér 8. szám alatti Hanák házban van kialakítás alatt, a Városi Civil Alap forrásából Gyöngyös Város által térítésmentesen rendelkezésünkre bocsátott ingatlanban. 2023-ban birtokba vesszük az irodát és Hanák Kolosnak emléket állítva tudományos előadás-sorozatot, városnéző sétákat szervezünk. Köszönjük a Mátra Jövője Turisztikai Egyesületnek, Kápolnai Nagy Ágnes elnöknek a Mátra Konferencia megszervezését, a színvonalas előadásokat, és azt, hogy felhívták a figyelmünket Hanák Kolos évfordulójára.

https://www.heol.hu/helyi-kultura/2022/10/elismero-oklevelet-erdemeltek-ki-a-gyongyosi-operagala-rendezoi-a-magyar-muveszeti-akademiatol-fotok?fbclid=IwAR21_xPB1NRj-AOun9CifmxwsQY33O8pJZ6tR2NyMBvEn-5VwwRGC0GBqwk

Szombat este ismét operagálával ünnepelte Gyöngyös a zene világnapját. A Dr. Fejes András Sport- és Rendezvénycsarnokban szokás szerint hatalmas érdeklődés kísérte a koncertet. Dr. Bekecs Andrea, a gálát kezdetek óta megrendező Gyöngyös Város Barátainak Köre elnöke arról beszélt portálunknak, hogy a legnagyobb megtiszteltetést az jelentette, hogy itt volt Kiss János Kossuth-díjas magyar balettművész, balettigazgató, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. 

– Ő adta át ünnepélyes keretek között Gyöngyös Város Barátainak Köre részére az akadémia elismerő oklevelét. Kárpáti István alpolgármester köszöntőjében kiemelte, hogy az olyan nagyszabású eseményből, mint az operagála, egy-kettőt még meg lehet csinálni lelkesedésből, de mivel ez már a hatodik alkalom, mindenképpen elhivatottságot feltételez a rendezők részéről – mondta dr. Bekecs Andrea.

Az idei gálán fellépett Kertesi Ingrid, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Liszt Ferenc-díjas kiváló és érdemes művész, Bakonyi Anikó, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Szilágyi Szilvia operaénekes, Domoszlai Sándor magánénekes, valamint Koczka Tamás operaénekes. A gála művészeti vezetője Miller Lajos Kossuth-díjas operaénekes volt.

– Nagyon jó érzés számunkra, hogy komolyzenei ismereteket adnak át a fellépők a zene világnapján nemcsak a városból, de a környező településekről érkezett érdeklődőknek is – folytatta dr. Bekecs Andrea. – Újítás volt, hogy már másodszor Miller Lajos unokája, Miller Dávid tolmácsolta a közönségnek a zenei tudnivalókat. Az operarészletek előtt hatalmas felkészültségről tanúbizonyságot téve ismertette az adott műről a legfontosabb tudnivalókat. Ez szemmel láthatóan nagyon tetszett a nézőknek. Külön ki kell emelni a gyöngyösi születésű Domoszlai Sándort, akinek a tenorja gáláról gálára nagyobb élményt nyújt. A szintén gyöngyösi Koczka Tamás pedig a Magyar Művészeti Akadémia idei tehetségkutató versenyén különdíjat kapott. A közönség évről évre növekvő számú, idén már teltházas volt a sportcsarnok. A publikum el volt ragadtatva az esttől, az előadókat többször is visszatapsolták. Úgy érzem, mindenki itt volt, aki a kultúra iránt elhivatott, nem egy polgármestert láttam a nézőtéren, de papokat is. Megköszönjük a baráti körünket segítő, jó szándékú nézőktől befolyt, mintegy 660 ezer forint adományt, amely összeget jövőre egy évkönyv megjelentetésére fordítunk – összegezte a baráti kör elnöke.  

OPERAGÁLA 2022.

2022.09.23-án a Szarvasi Városi Könyvtárban került sor tagtársaink, Molnár G. Krisztina „Korty a végtelenbe” című verseskötetének könyvbemutatójára, valamint a könyvet illusztráló Zilai Gabriella festőművész tűzzománc képeinek és festményeinek kiállítására.A rendezvényen a Szarvas Város Barátainak Köre tagjai közül sok barátunk volt jelen, és Molnárné Pető Beáta könyvtárvezető megnyitója után Dr. Dezső István köszöntette a vendégeket. A rendezvény kellemes hangulatát Balla Ferenc moderátor megzenésített versek előadásával színesítette. A verseskötet megvásárlói között kisorsolásra került Zilai Gabriella egyik tűzzománc képe. Köszönjük szarvasi barátainknak a kedves fogadtatást és a kitüntető figyelmet!

2022. szeptember 25-én vasárnap délelőtt 10 órakor városnéző séta a zsidó temetőben az Ars Sacra Fesztivál keretében.

Az izraelita temetőben ismeretterjesztő sétát Borbándi Erik helytörténész vezeti.
A város polgárosodásának időszakára hatással lévő, a helyi közéletben, üzleti életben meghatározó zsidó vallású polgárokról megemlékezés, amin keresztül kerül bemutatásra a város története a XIX. és XX. században.

Várjuk az érdeklődőket!

Szívből gratulálunk városunk új díszpolgárának, a Pro Civitate díjjal kitüntetett Molnár Katalinnak!

Molnár Katalin, a gyöngyösi Líra könyvesbolt vezetője idén kettős jubileumot ünnepel: ebben az évben tölti be hetvenedik életévét, és ötven éve dolgozik a város kultúrájáért. Molnár Katalin húsz éve szervez író-olvasó találkozókat a városban, hívó szavára az elmúlt évtizedekben olyan irodalmi óriások látogattak Gyöngyösre, mint Spiró György, Parti Nagy Lajos vagy Grecsó Krisztián, de elhozta a városba Tolvaly Ferencet, Alföldi Róbertet, Friderikusz Sándort, Nyári Krisztiánt, Schaffer Erzsébetet, Dragomán Györgyöt és Szabó T. Annát is.

Mihalik József, a Mátra Honvéd Kaszinó igazgatója katonaként került Gyöngyösre, 1996-ban alezredesként szerelt le. Nyugállományba helyezését követően a Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesületet vezette, széles körű kapcsolatokat épített ki a város civil szervezeteivel, az önkormányzattal, és nagy aktivitással segítette a honvédelem érdekében működő szervezetek munkáját. A Mátra Honvéd Kaszinó számos civil egyesületnek, amatőr kulturális szervezetnek ad otthont, de kezdeményezője volt számos gyöngyösi emléktábla felállításának, és aktívan ápolja a város történeti hagyományait. 

Véradás

2022.02.05 Disznótoros rendezvény

Pályázati kiírás

Gyöngyös Város Barátainak Köre a 2021. évi Operagála jótékonysági céljára érkezett adományok felhasználására pályázatot hirdet 

A pályázat célja:  Gyöngyös város kulturális életében meghatározó, a város sokszínű kulturális és művészeti palettáját lefedő szervezetek, alkotók működési költségeinek támogatása

Pályázók köre: Gyöngyös városában működő kulturális tevékenységet folytató civil szervezetek, amatőr művészettel foglalkozó magánszemélyek akik már eddig is sokat tettek Gyöngyös város kulturális életéért

Támogatható tevékenységek köre: Gyöngyös városában rendezvények, előadások, műsorok, kiállítások, amit a pályázó szervez, ad elő, mutat be, állít ki. A pályázó működésével összefüggésben használható audovizuális és kisegítő eszközök beszerzése, könyv, lemez kiadása, képzőművészeti alapanyagok beszerzése.

A támogatásra rendelkezésre álló forrás mértéke: 630.000.- forint

Pályázatot nyújthat be 2020. december 31-éig gyöngyösi székhellyel, telephellyel nyilvántartásba vett alapítvány, egyesület, legalább 2020. december 31. óta gyöngyösi lakóhelyű amatőr művész.

Egy pályázó egy pályázatot nyújthat be.

A pályázható összeg maximális értéke: 100.000 .- Ft

A támogatás az igényeltnél alacsonyabb mértékben is megállapításra kerülhet.

A támogatás formája: Vissza nem térítendő támogatás, melynek rendelkezésre bocsátása utólagos elszámolás mellett történik előre egy összegben utalással a pályázó által megjelölt bankszámlára a díjátadót követően. A bankszámla feletti  rendelkezési jogosultságot igazolni kell.

A pályázatba foglalt cél megvalósításának határideje:  2022. augusztus 31.

A pályázónak nyilatkoznia kell arról, hogy

– a jogszabályi követelményeknek megfelelően működik

– hozzájárul a pályázat kezelésével kapcsolatban adatai kezeléséhez

– a pályázatban feltüntetett adatok teljes körűek, valódiak és hitelesek, a pályázat benyújtásához és a nyilatkozat megtételéhez szükséges felhatalmazással rendelkezik, harmadik személynek nincs olyan jogosultsága, amely bármiben korlátozná vagy megakadályozná a pályázat megvalósítását

A nyilatkozatot ( elegendő egy oldalon fenti feltételekről), és a maximum egy oldal terjedelmű, az értékelési szempontok szerinti pályázatot cégszerűen alá kell írni, magánszemély esetében két tanúval alá kell íratni.  Elektronikus értesítési címet meg kell adni.

A pályázat benyújtásának módja: lezárt borítékban személyesen leadva Gyöngyös Város Baráti Körének címezve, a Baráti Kör székhelyén: Gyöngyös Barátok tere 3.

A borítékon fel kell tüntetni a címzettet és a „Kulturális pályázat” feliratot.  A borítékon a feladót nem kell feltüntetni.

A pályázat beadásának határideje: 2021. november 20.

Az a pályázat kerül a Bíráló Bizottság elé, amely határidőn belül került benyújtásra   (személyes leadással), az igényelt támogatás összege nem haladja meg a maximálisan igényelhető mértéket, a pályázó a pályázati kiírásban meghatározott lehetséges pályázói körbe tartozik, csatolja a kiírásban előírt nyilatkozatokat, a pályázat és a nyilatkozat aláírásra került, értesítési cím megadásra került.

Formai hiba esetén hiánypótlásra nincs lehetőség, ezért, ha a pályázat formai hibát tartalmaz, azt a Bíráló Bizottság érvénytelennek nyilvánítja.  

A pályázat tartalmi értékelése

Az érvényes pályázatokat a Bíráló Bizottság tartalmilag értékeli és pontozza, a végleges döntés a Bíráló Bizottság javaslata alapján Gyöngyös Város Baráti Körének elnöksége hozza meg.

Értékelési szempontPontszám  
A pályázó eddigi tevékenysége  6
A pályázat kidolgozottsága, áttekinthetősége10
Költségvetés megalapozottsága  6
A pályázatban bemutatott cél  támogatás város kulturális életére  gyakorolt hatása12
Pályázat összbenyomása  6
Összesen40

Gyöngyös Város Barátainak Köre azt a pályázót értesíti a pályázó által megadott elektronikus levelezési címen, akinek pályázata támogatásban részesül.

Díjátadó:  2021. december 11. 17:45  Mátra Múzeum Természettudományi Pavilon Kiállító termében, a 16 órára meghirdetett Advent koncertet követően kerül sor.

A kedvezményezett a támogatás felhasználásáról legkésőbb 2022. szeptember 30-ig szakmai és pénzügyi beszámolót nyújt be a pályázatban vállalt feladatok megvalósulásáról a gybarati2013@gmail.com e-mail címre. A pénzügyi elszámolás a támogatott tevékenység megvalósításával kapcsolatban felmerült valamennyi költségről szóló kimutatás. A pénzügyi elszámolásban kizárólag olyan költségek számolhatók el, amelyek a támogatott tevékenység időtartama alatt, a támogatott tevékenységgel összefüggésben ténylegesen felmerültek.

A Baráti Kör elnöksége részt vett a megemlékezésen és koszorút helyezett el. Elismerés illeti a huszár hagyományokat őrző helyőrségieket, Engelleiter Zoltán gratulálunk! Hertelendy Gábor emlékét őrizni kell! A városban utca viseli a nevét, a Megyei Védelmi Bizottság fiataloknak évek óta hirdeti meg a Hertelendy Gábor honvédelmi versenyt, melyen a gyöngyösi diákok jól szerepelnek.

Gyöngyös új díszpolgára: Balázs Ernő

Balázs Ernő a Baráti Kört évekig vezető, jelenleg tiszteletbeli elnök a város legrangosabb elismerését kapta meg: díszpolgári címmel járó Pro Civitate kitüntetésben részesült! Ezúton is köszönjük éveken át végzett önzetlen munkáját. Köszönjük a városvezetésnek, hogy egy kiváló embert ismert el!

Gyöngyös Város Barátainak Körétől – a Nőnapra

https://www.facebook.com/watch/?v=455362222282644

Új Elnök

2021-ben elhunyt tagjainkról:

Elhunyt Farkas Terézia

Búcsúzunk Tagtársunktól. Utolsó útjára családja és a barátok szűk köre kísérte el március 3-án 15 órakor Gyöngyöshalászon a temetőben. Gyöngyös Város Baráti Köre értékes tagját vesztette el, akiért temetésének időpontjában többen is otthonukban gyertyát gyújtanak, és emlékeznek meg mindig vidám, alkotó személyéről. Tecától ezzel a videóval búcsúzunk, amit “banyatársa” készített, akivel sok éven át a Gyöngyösi Játékszínben, az Indul a bakterházban együtt játszották a banyát. Sok felejthetetlen fantasztikus időt töltöttek együtt. Szabó P. Marianna, köszönet a videóért!

https://www.facebook.com/watch/?v=728143124511682

A képhez tartozó alt jellemző üres; Farkas-Teca-halott.jpg a fájlnév

2020-ban elhunyt tagjainkról:

https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/balint-gazdara-emlekeznek-az-orczy-kertben-gyongyoson-2580170/

Lokálpatrióta

https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/gyongyos-hirneveert-dolgozik-a-lokalpatriotak-kore-1814417/
https://www.heol.hu/kultura/helyi-kultura/korhu-ruhakban-xix-szazadi-piaccal-unnepeltek-gyongyoson-1738214/

Operagála

https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/sportmuzeumert-szolt-az-enek-az-operagalan-1335431/

Disznótor

XIX. Századi Piac

https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/gyongyos-hirneveert-dolgozik-a-lokalpatriotak-kore-1814417/
https://www.heol.hu/kultura/helyi-kultura/korhu-ruhakban-xix-szazadi-piaccal-unnepeltek-gyongyoson-1738214/
https://www.heol.hu/galeria/xix-szazadi-piac-es-varosnap-gyongyoson/
Köszönjük, ha megosztod!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print